您位于: 首页 / Events / 学术报告-"下一代云计算软件"

学术报告-"下一代云计算软件"

香港科技大学顾磷博士2013年1月7日上午9:00学术报告.

事件详细信息

2013-01-07
起始时间 09:00 结束时间 11:35

地点

把事件添加到日历

下一代云计算软件
Next-Generation Cloud Software

顾磷, 博士, 香港科学技术大学

Abstract

在计算机系统发展的初期,软件只是依托于硬件的附属部件,而程序员被称为“编码工”(coder)。但是软件的发展使计算机硬件的能力得以发挥,也促进了计算机产业的发展,并使其自身成为一门独立的科学。在云计算系统的发展中,数据中心的硬件设施不可或缺,同时软件的能力更是发挥这些设施能力的关键。以谷歌的GFS/MapReduce和雅虎的HDFS/Hadoop为代表的第一代云计算软件在技术能力上存在诸多积弊,使其无法成为数据中心平台的通用基础软件,这种情况也催生了许多新的计算模型和软件。在本报告中,我们先回顾计算机早期的编程的困难和第一个高级程序设计语言Fortran的开发过程,然后讨论MapReduce类型计算模型的缺陷和数据中心平台编程的困难之处,并考察建立新一代云计算软件框架的可行性和现状。最后我们介绍Layer Zero云计算平台系统软件,阐释其设计思想与实现,通过比较我们发现Layer Zero在某些并行计算上的性能可达到Hadoop的10倍左右,使之成为一种通用、高性能的云计算基础软件。

Bio

Lin Gu is an Assistant Professor at the Department of Computer Science and Engineering at the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST). He received B.S. from Fudan University, M.S. from Peking University, and Ph.D. in Computer Science from the University of Virginia. His research interest includes cloud computing, operating systems, computer networks, and wireless sensor networks. His research has led to the development of several innovative systems, including Virtk (a.k.a. t-kernel), the Extended VigilNet, and CCMR, and attracted funding from leading industrial firms including Huawei Technologies and Microsoft. He participated in organizational and referee services in more than forty academic conferences and journals.